неделя, 25 август 2013 г.

Strength&Grace vs. Inspired, Fit Strong

Преди време Инес Субашка ми беше отправила предизвикателство под формата на 10 въпроса относно моите „кулинарни тайни” J. За тези които не я познават – тя е персонален треньор – такъв какъвто трябва да бъде – посветен на спорта, слънчев човек, който обича да прави екстравагантни клекове на един крак и да комплексира хората с тях J.
Отпуските свършиха и дойде време да дам своите отговори.
Според правилата на предизвикателството, аз трябва да задам своите въпроси на хора, чиито блогове следя, но тъй като една голяма част от тях вече бяха „предизвикани”, позволявам си да върна топката в ръцете на Инес и да допълня кулинарната тематика с малко спорт.
1.       Какво ви накара да си направите блог?
Почти през целият ми съзнателен живот съм се интересувала от спорт, йога, здравословно хранене и поддържане на здравето като цяло. По едно прекрасно стечение на обстоятелствата срещнах човека, който споделя тази моя страст. През всичките тези години очевидно и двамата сме посъбрали известно количество информация (натрупана единствено на базата „проба-грешка”), защото все повече хора се обръщат към нас с въпроси. Мисля че блога е подходящо място да споделяме това, което вече знаем и считаме за важно. Радваме се когато някой намери отговор на свой въпрос или информация, която би повлияла положително на начина му на живот в материалите, които споделяме в интернет пространството.
2.       Коя според вас е ключовата “подправка”, за да едно ястие да се превърне от просто храна- в шедьовър
Креативността и вътрешната настройка на този, който я приготвя. Аз силно вярвам, че отношението на готвача е в състояние да промени значително качествата на храната, затова е важно винаги да се влагат положителни мисли и емоции в процеса на приготвяне на ястията. Също така смятам че огънят (топлинната обработка) действа на храната по същия начин както на нас, хората – отнема голяма част от жизнената енергия. Затова предпочитам една голяма част от нещата, които поглъщам да са във вид максимално близък до естествения им. Разчитам на различни комбинации от храни и подправки за разнообразието в кухнята.
3.        Коя е любимата ви рецепта? Споделете я!
За мен добрата храна не би трябвало да подлежи на продължителна и сложна обработка. Затова любимите ми рецепти винаги включват сурови храни и блендер. Тъй като сега е сезона на боровинките, любимият ми летен десерт е крем от боровинки и авокадо. Приготвя се лесно, всичко, което е необходимо за 2 порции е една чаша замразени черни боровинки, половин авокадо и две лъжици мед. Боровинките се оставят за около 30 минути да поомекнат, след това всички съставки се изсипват в блендер, добавят се 4-5 с.л. вода, за да могат по-лесно да се смелят, и се бърка до получаване на еднородна леко замразена маса. Консумира се непосредствено след приготвяне и не е желателно да се замразява отново. Освен че е невероятно вкусен десерт, той доставя на организма полезни мазнини, антиоксиданти, а също така намалява нивата на кръвната загар след хранене.
4.       Обичате ли да експериментирате в кухнята или се придържате към добре познати рецепти?
Всяко ястие, което излиза от моята кухня е експеримент. Опитвала съм се да готвя по готова рецепта, но винаги се получава така, че намирам начин да я подобря по мой си начин, според моите виждания за вкусна и полезна храна.  Дори неща, които съм готвила многократно често получават нови вкусови нюанси при всяко приготвяне.
5.        Кой човек изигра най-голяма роля в това да обикнете готвенето и от кой научихте най-много за това как да приготвяте най-вкусните ястия, които да карат гостите ви да искат допълниетелна порция?
Обичам да готвя сама всичко което ям, защото от малка съм захранвана с домашна храна и някак нямам особено влечение към полу-готовата полу-храна, която се предлага навсякъде около нас. За храните и техните качества съм се образовала сама, като този процес започна преди много години и до ден днешен продължавам да търся нови продукти и да експериментирам с тях.
6.       Коя чуждестранна кухня ви е любима и защо?
Не мога да кажа конкретно коя кухня ми е любима. Имам предпочитани храни от различни краища на света. Харесвам мексиканското Гуакамоле, индийският ориз, приготвен по много начини с разнообразни подправки, арабският Хумус, харесва ми начина на консумиране на зелени треви и подправки в турската кухня, но към всичко, както вече писах, добавям по нещо от мен.
7.       За кого сте вдъхновен/а да сготвите = да творите?
За хората, които обичам.  Обичам да ги изненадвам с нещо ново, добавено към традиционно ястие. Обичам да им приготвям храна, която е чиста, здравословна, и вкусна.
8.       Как би изглеждала перфектната закуска?
Това много зависи от това как е планиран да протече денят ми след това. Ако планирам физически активен ден, бих си забъркала любимата таханово-какаова смес, която с високото си съдържание на мазнини и полезни захари ме зарежда с енергия поне до обяд. Понякога просто зелен чай ми е достатъчен за свежо начало на деня. Определено обаче избягвам всякакви въглехидрати през първата полоовина на деня, тъй като ме правят летаргична и неработоспособна.
9.       Какво четете?
Изключително много се интересувам от подобряване качеството на живот и най-новите изследвания в областта. В последно време давам приоритет на специализирана литература. В тази връзка любими са ми книгите и интернет материалите/блогове/статии на Дейвид Улф, Др. Меркола, Др. Сара Готфрид.
Предпочитано от мен четиво са книги свързани с древна история, а като по-незаангажиращи автори харесвам К. Вонегът, П.Г.Удхаус.
10.   Мъжете или жените са по-добри кулинари?
Ако говорим за виртуози в кухнята, които превръщат храната в произведение на изкуството, то мъжете безспорно са такива.
Моето лично виждане за храната обаче е, че тя трябва да бъде максимално проста, свежа, с минимална обработкa, а това не е свързано с определена полова принадлежност.

Ето ги и въпросите на Strength&Grace:

  1. Петте храни без които не можеш
  2. Петте подправки без които храната не ти е вкусна
  3. Пробвала ли си модел на хранене различен от ВМ-НВД, ако да – как ти се е отразявал той, ако не – склонна ли си да експериментираш с алтернативни модели на хранене (ЦХ, суровоядство, вегетарианско хранене)
  4. Какво е мнението ти за набиращите популярност  „суперхрани”, „супербилки”, „супергъби”, и какво място биха заели те в менюто ти?
  5. Какво е отношението ти към хранителните добавки – какви добавки употребяваш и как се спря на тях?
  6. Как изготвяш и периодизираш собствения си тренировъчен план?
  7. Имала ли си контузии – каква е била причината за тях и какво си предприела з рехабилитация?
  8. Какво мислиш за общо функционалното (техническо, кондиционно, общо визуално) ниво на трениращите, които успяваш да наблюдаваш при работата си в различните фитнес среди?
  9.  Йога – препоръчваш ли я на клиентите си и ти самата практикуваш ли?
  10. И пак за йога – какъв процент от йога практиката според теб трябва да е чисто физическа, и какъв е процента на духовното?

Ако желаете да направите поръчка от bb-team магазина, можете да използвате нашият код за до 5 % намаление на стоки и добавки GRACE, като го въведете в полето за промо код в количката си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар