четвъртък, 25 юли 2013 г.

Слънцето - начин на употреба (Част 3)

Публикувано от
Маргарита Манева



В Част 1 и Част 2 научихме как древните са възприемали и употребявали слънцето, как би трябвало ние да се възползваме от него, а сега ще се спрем на това как да оптимизираме взаимодействието на кожата със слънчевите лъчи.
За да се възползваме в максимална степен от лечебната му сила, е добре да комбинираме хелиотерапията с трансдермална употреба на растителни масла…или по-просто казано – как да се сдобием със здравословен тен.
Има много растителни масла, които биха ни помогнали да се сдобием с мечтания златист тен, но когато използваме етерични масла, трябва да сме наясно с техните свойства, начин на взаимодействие с ултраволетовите лъчи и употреба. Имайте предвид, че етеричните масла никога не се употребяват неразредени, тъй като представляват концентрат. Според специфичните си свойства се разреждат в определено количество с масло-носител.

Грижа за здравословен тен

Когато говорим за растителни „слънцепредпазни” средства, няма да използваме термина SPF, тъй като той се отнася единствено за синтетичните козметично продукти, ще изброим обаче някои природни нутриенти, които могат да удължат значително безболезнения ни престой под слънчевите лъчи:
-          кокосово масло
-          масло от жожоба
-          маслиново масло
-          масло от морски зърнастец

Към тези масла можете да добавите цинк, който има способността да отразява слънчевите лъчи и по този начин да ви предпазва до известна степен от изгаряния.

Билки, които добре взаимодействат със слънчевите лъчи са: здравец, мента, куркума, безсмъртниче, смирна, тамян, семе от моркови.

Можете да си приготвите спрей за слънце като направите 10%-ен разтвор на витамин С на кристали в изворна вода и го поставите в пулверизатор. Можете Да го използвате за разхлаждане по време на престоя си на плажа.

Грижа за след слънце

В кокосово масло можете да разтворите няколко капки от следните етерични масла, които ще успокоят и хидратират кожата: лавандула, алое вера (гел); тамян, сандалово дърво, морски зърнастец, масло от българска роза.

Грижа при хиперпигментация/пигментни петна

Отново разредени етерични масла: здравец, масло от българска роза, безсмъртниче.

Още съвети за да бъде слънцето ваш съюзник

Преминете към богата на антиоксиданти диета – свежите и чисти храни са вашата естествена защита срещу ултравиолетовите лъчи.

Започнете да се излагате на слънце постепенно, още през пролетта, когато лъчите не са толкова силни. Постепенно събирайте витамин Д3 и меланин с умерено излагане на слънце. Започнете със ранните сутрешни часове и кратък престой под слънцето, постепенно увеличавайте времето.

Избягвайте носенето на слънчеви очила, оставете очите също да взаимодействат със слънцето.

Избягвайте къпането със сапун и душ-гел до 24 часа след излагане на слънце, това затруднява производството на витамин Д3. Вместо това вземайте освежаващи душове с хладка вода.


За лична консултация и индивидуални препоръки, можете да се свържете с мен тук.

Ако желаете да направите поръчка от bb-team магазина, можете да използвате нашият код за до 5 % намаление на стоки и добавки GRACE, като го въведете в полето за промо код в количката си.



  

2 коментара:

  1. Здравейте,
    Поздравления за интересната и полезна статия:)
    Бихте ли споделили за 10% разтвор на Вит.С с вода, за който пишете? Така ли следва да се търси Вит С на кристали?
    Слънчев ден:)
    Мад

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, радвам се че материала Ви е бил от полза.
      Витамин С на кристали (на прах) можете да намерите по някои от магазините за здравословни храни и някои аптеки, както и можете да го поръчате онлайн.
      Поздрави,
      Маргарита :)

      Изтриване