сряда, 10 юли 2013 г.

Слънцето – начин на употреба (Част 2)

Публикувано от
Маргарита Манева



Първата част можете да прочетете ТУК.

През последните десетилетия модата на слънцето постоянно се мени. Тенът ту е на мода, ту слънчевите лъчи биват набедени за появата за поне три вида рак на кожата, един от които смъртоносен, хиперпигментация и ускоряване процесите на кожно стареене.
Коко Шанел заявява, че слънчевият загар е задължителен моден аксесоар, но от тогава до сега на пазара се появяват какви ли не продукти за предпазване от слънчевите лъчи и придобиване на изкуствен загар. Някои източници твърдят, че излагането на слънце е полезно, а други пропагандират вредата от него.
На кого да вярваме?
Кожата ни реагира с известни дегенеративни процеси на повтарящо се изгаряне на едно и също място, но до момента няма достатъчно научни доказателства, които да ги обвържат с рака на кожата. Изследвание от далечната 1982 година  показва, че с най-голям риск от меланома не са хората, които се излагат продължително време на слънце и работят на открито, а тези, които прекарват ежедневието си в затворени пространства под изкуствена светлина. В повечето случаи меланома се развива на места от тялото, които обичайно остават покрити.

Излагането на слънце намалява риска от рак на кожата, а използването на слънцепредпазни средства го увеличава.

Няма научни доказателства за това, че слънцепредпазната козметика предпазва от меланома. Предпазва единствено от изгаряне. Ето част от действието им според изследване от 2007 година:
-          Повишаване на естрогеновата активност и акумулиране на ксеноестрогени
-          Отлага канцерогенни химикали в мастните клетки
-          Абсорбира UVB лъчите, но пропуска по-голямата част от UVA лъчите и по този начин причинява увреждане на кожните клетки
-          Възпрепятства производството на витамин Д в кожата, тъй като UVB лъчите са отговорни за синтеза му
-          Токсини възпрепятстват респираторния цикъл на кожата
-          Изважда от строя „алармената система” на кожата, като я предпазва от изгаряне и изменя вродената и интелигентност
-          Активната съставка в козметичните продукти за слънце е оксибензон. Той представлява антиоксидант, но, парадоксално, когато бъде изложен на слънце се превръща в генератор на свободни радикали
Добре е да избягваме изгарянията, тъй като те са сигнал, че сме стояли изложени на слънце повече отколкото е здравословно, НО: на нашето ДНК му е по-лесно да се справи със слънчевите изгаряния, отколкото с пораженията от това да стоим на слънце намазани със слънцепредпазен крем. Слънцезащитните кремове подтискат функцията на мелатонина. А мелатонина помага на ДНК да преобразува фотоните в безопасна топлина. При нормална функция на кожата 99% от фотоните се превръщат в топлина, 1% причиняват изгаряне.

Нашата кожа е „проектирана” за излагане на слънце. Мускулите, костите, кръвта, кожата ни имат способността да добиват ценни нутриенти от контакта си със слънцето. От взаимодействието ни със слънчевите лъчи се задействат хормонални секреции. Всички знаем за слънчевият витасмин Д, който всъщност е един от най-важните стероидни хормони, помагащи за тъканната регенерация, доставящ минерали до костите. Витамин Д-рецепторите се намират във всяка клетка на тялото ни.
Когато кожата ни взаимодейства със слънцето, започва производството на холестерол-сулфат и витамин Д-3-сулфат, които работят като антиоксиданти. За разлика от Д-3 суплементите за орална употреба, които са мастноразтворими, витамин  Д-3 –сулфат, който се произвежда единствено от контакта на кожата със слънцето, е водноразтворим и това му позволява да навлезе свободно в кръвообращението и създава естествена защита на тялото срещу болестотворни бактерии. Не е чудно, че есента и зимата са сезоните на простудните заболявания, именно липсата на витамин Д отслабва значително имунната система и провокира дори образуването на зъбни кариеси.


Забележително е, че инжектираме филъри в лицата си, третираме акнето с антибиотици, подлагаме се на какви ли не екзотични и агресивни към тялото ни процедури, а избягване слънчевите лъчи. От времената, в които хората са боготворяли и почитали слънцето, то не се е променило, но се е променил нашият начин на хранене. Най-бързият път към бръчките е нашата диета, основана на храна, отгледана под сянката на пестицидите и комерсиално земеделие; преработени мазнини и въглехидрати, фруктозен сироп, комбинирани със замърсена вода, контрацептиви, медикаменти и диуретичното действие на диетичните напитки и кофеина са направили кожата ни чувствителна към слънчевите лъчи. Това, което слагаме в устата си определя начина, по който кожата ни ще реагира на слънчевата светлина. Съвременният начин на хранене предизвиква реакции в тялото ни, които разрушават колагеновите връзки, предизвикват възпалителни процеси и хиперпигментация. Много от това, което приемаме като естествени процеси на стареене, е всъщност причинено от недоимък а нутриенти в нашата „модерна” диета. Нашата кожа има нужда да бъде подхранвана с истинска храна и чиста вода, както чрез диетата, така и трансдермално се нуждаем от живи растителни нутриенти, за да можем да изпитаме всички ползи от контакта ни със слънчевите лъчи. 

Източник: Longevity Conference, May 2013, Nadine Aretmis, Aromacologist

Ако желаете да направите поръчка от bb-team магазина, можете да използвате нашият код за до 5 % намаление на стоки и добавки GRACE, като го въведете в полето за промо код в количката си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар