петък, 5 юли 2013 г.

Упоритите мазнини

Публикувано от
Маргарита Манева


Затлъстяването в днешно време е придобило размерите на епидемия. Изключително много хора водят неравна битка с излишните килограми и са готови да се подложат на екзотични процедури и да приемат съмнителни хранителни добавки за да постигане на заветната цел. Важно е да се знае обаче, че излишното телесно тегло под формата на мазнини не е просто козметичен дефект с чисто визуални негативи. Излишната мазнина създава дълъг списък от фактори, отключващи цял един калейдоскоп от заболявания.
Защо имаме излишни мазнини
За да разберем защо имаме излишни мазнини, е добре да знаем кой е основния фактор за затлъстяването, а именно въглехидратите, и по-конкретно – преработените и преминали топлинна обработка прости въглехидрати. Оказва се, че, противно на фитнес пропагандата „не яжте въглехидрати вечер”, това е модела им на консумация, който би довел до значително подобряване в инсулиновата чувствителност, и ефекта при намаляване на телесното тегло. Изследвания показват, че въглехидрати, консумирани изключително и само вечер дават следните резултати при наблюдаваната група: по-голяма загуба на тегло, особено от коремната област, понижаване на апетита, нормализиране нивата на инсулина.
Същите изследвания предлагат замяната на простите въглехидрати с качествени източници на протеин (накиснати ядки и семена, водорасли и др.), които няма да предизвикат недостиг на хранителни вещества и минерали.
Тук ще спомена, че не става въпрос за безогледна консумация на преработени прости захари в комбинация на трансмазнини, а по-скоро за комплексни въглехидрати. Най-добрият избор на такива би се оказал: сладки и лилави картофи, кафяв и черен ориз.
Защо се връщат килограмите
На много от вас обаче се е случвало отчаяно да се опитват да свалят излишните килограми, а те упорито да се връщат. Защо се получава така?
Една от задачите на телесните мазнини е да ви защитават от токсичните вещества в храната, която приемаме ежедневно, а именно устойчивите органични замърсители (УОЗ). Това са химически вещества, които са изключително устойчиви на разграждане и се натрупват по хранителната верига във все по-високи концентрации и са следствие на човешката намеса в екосистемата. Те присъстват във всички продукти, които консумираме.
В случай, че имаме добре функциониращо тяло, то ще ангажира мастни клетки, за да „улови” тези УОЗ и да ни предпази от вредното им действие. Когато решим, че трябва да изгорим тези мазнини обаче, тези вещества се освобождават и това, което се случва при повечето хора е, че процесите на стареене се ускоряват драстично. Тялото обикновено не е подготвено за подобен стрес и започва да произвежда нови мастни клетки за улавянето и задържането на веднъж освободените и неизхвърлени токсини. Логичното разрешение на проблема би било да не мислим единствено за свалените килограми, а паралелно да изготвим стратегия за елиминирането на тези отрови от тялото. Ето няколко добри помощника в процеса на детоксикация:
-                     Калциев бентонит (вулканична глина) – помага за извеждането на отровите през храносмилателния тракт, като абсорбира до 98% от токсичните вещества на приетата храна.
-                     Йод  - всички имаме нужда от йод за правилното функциониране, но статистиката показва, че жените са тези, които по-често страдат от неговия недостиг. В резултат се развиват заболявания на млечните жлези, матката, и на репродуктивната система като цяло. Необходимо е да се има предвид, че за извеждането на отровите от организма ни е необходим органичен йод, т.е. такъв, който е синтезиран от жив организъм. Чудесни източници на йод са водораслите келп и спирулина.
-                    Друг помощник в трайното освобождаване от мазнините е човешкият растежен хормон (HGH).  Метаболизма на мазнините и мускулите е в пряка зависимост от взаимодействието на HGH  с аминокиселините, двигателната активност, инсулина, хормоните на стреса и мазнините. Разпространена е заблудата, че с възрастта производството му спира. Скорошно изследване показва, че независимо от възрастта, HGH се произвежда в приблизително еднакви количества. Проблемът идва от факта, че с възрастта тялото започва да среща затруднение при освобождаването му. Така че въпросът не е в допълнителният му прием, а в подпомагане на неговото освобождаване. Тук можем да помогнем на тялото си чрез допълнителен прием на аминокиселини преди лягане, както и с родиола и жен шен.
-                    DHA в комбинация с ЕРА наситени мастни киселини  - изключително важни за правилното функциониране на тялото в много аспекти.Предпочитаните източници биха били от водорасли и крил, Омега 3 продуктите от рибено масло.

Тези добавки биха били безценни помощници в борбата с наднорменото тегло, но не могат да заменят балансираното хранене и двигателната активност.

Ако желаете да ви съдействаме за изготвянето на индивидуална стратегия за здравословно понижаване на телесните мазнини, можете да се свържете с нас тук.

Ако желаете да направите поръчка от bb-team магазина, можете да използвате нашият код за до 5 % намаление на стоки и добавки GRACE, като го въведете в полето за промо код в количката си.

Източник: Dr, Robert Marshall PhD., Logevity conference, May 2013


Няма коментари:

Публикуване на коментар