вторник, 11 юни 2013 г.

Колко често да правим йога


 Често ми задават въпроса: „Колко често да посещавам часове по йога за да има ефект?”
Това е въпрос, на който не може да се отговори точно и еднозначно, предвид факта, че хората са различни по своите възможности, цели и изходна физическа подготовка. Тук, естествено, ще вземем под внимание и факта, че йога е обхваща много и разнообразни практики, изискващи различна степен на физическо натоварване.
Някои посещават часовете по йога заради физически проблем, заболяване или друго здравословно състояние, което имат желание да подобрят. В такъв случай заниманията ще се съобразят с естеството на проблема, който са се заели да третират и може би в този момент Ащанга Виняса или друг вид интензивна физическа практика не би била най-подходящата. В подобен момент бих препоръчала преориентиране към други, по-леки форми на йога, водени от учител със солидни познания по анатомия и физиология, който също така е запознат със съответното заболяване, така че всяко движение да бъде съобразено с нуждите.
Други участват в йога заниманията, защото им дават облекчение на стреса от ежедневието и им предоставят физическа практика, която ги разтоварва психически. Тук вариантите са няколко, в зависимост от това, какво очакват да постигнат: „трамбоване” на едно място, ситни стъпки напред-назад, или уверени крачки напред.
-          Посещенията веднъж седмично биха се равнявали на „трамбоване” на място. Вие идвате с това, което умеете, йога-учителят ви намества там, където имате грешки в техниката, но тялото ви няма възможност да се адаптира и да усвои нови умения.
-          2 пъти седмично – тялото ви започва да заучава някои нови умения, но все още му е трудно да възпроизвежда нови движения и напредъкът е по-скоро на случаен принцип.
-          3 пъти седмично – тук вече давате достатъчно на тялото си да запамети наученото и да се възстанови от предишното занимание, в случай, че е предизвикало мускулни неразположения. При тази база на практика, си осигурявате бавен, но сигурен напредък.
-          В случай, че се занимавате със спорт, или имате известна практика с йога, и желаете да се усъвършенствате в това, което умеете, практиката  3 до 5 пъти седмично е подходяща, за да затвърдите вече наученото и да крачите смело напред.
-          Практика 6 дни седмично препоръчвам единствено за хора, които имат дългогодишен опит в йога и мускулатурата и сухожилията им са в състояние да понесат това натоварване. Тук, естествено, трябва доста добре да се структурират заниманията, така че да се остави период на възстановяване от отделните групи движения и асани, така че да се избегне състоянието преумора, което води след себе си редица неприятни усещания.
Когато планирате своите йога занимания, добре е предварително да се консултирате с опитен учител, който да анализира настоящото ви физическо състояние и да даде насоки за бъдещото ви развитие, съобразно индивидуалните нужди и особености.

За въпроси или консултация с мен, използвайте формата за контакт.


Ако желаете да направите поръчка от bb-team магазина, можете да използвате нашият  код  за  5 % намаление на стоки и добавки GRACE, като го въведете в полето за промо код в количката си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар