сряда, 12 юни 2013 г.

За тренировките и суплементите, или как се прави преса

Публикувано от
 Маргарита Манева


На поставения от нас във фейсбук въпрос как е постигната добре оформената и изчистена преса на Слави от снимката получихме някои интересни отговори, на които ще отговорим приоритетно: Не, не става с пица, бира, банички…съжалявам за разочарованието. И не – колкото и да дърпаш кожата, няма как да ти се покаже нещо, което нямаш.
Така. Като изяснихме как не става, ето и как става – не само добре изчистена преса, която съвсем не е най-важното, а обща физическа форма, сила, издръжливост, цялостна визия, здраве.
 Необходими са няколко основни компонента:
    



    1. Тренировки
Не – нямаме предвид три-дневен сплит с изолиращи движения във фитнеса. Освен ако не сте генетично облагодетелствани, необходими са достатъчно тежки, интензивни тренировки, изключително добре разчетени, насочени към резултатите, в нашия случай – шест дни в седмицата, понякога двуразови. Споделяме с Вас една малка част от тях, с уговорката, че видеото не е с цел инструкция, не съветваме никого, който няма индивидуално изготвен тренировъчен план да повтаря упражненията показани там, тъй като те са специфични, подбрани от опитен треньор съобразно целите на Слави към момента, а именно : участия в състезания, дисциплина : спринтови бягания.
  
  
    
    2. Възстановяване
Нормално е, след като е подложено на нетипичен стрес, тялото да има нужда от специфично възстановяване. Тук влизат дейности като йога, стречинг, масажи, мануална терапия, и разбира се – неотменимата помощ на фоумролер – преди, след тренировка, сутрин и вечер. 

3.  Суплементация
Слагам суплементацията преди храната, не защото е по-важна от нея, а защото логически следва след възстановителните дейности. Самата дума предполага, че това е едно допълнение към иначе качествен хранителен режим.
Тук влизат всички онези хранителни добавки, които промотират качества като сила, издържливост, подпомагат възстановяването и регенарацията на тъканите. Ето ги и тях, поръчани от магазина , на който имаме доверие:

Задължителните за ежедневна употреба:

Спортните:

    4. Храна
Както по-горе споменахме, едно от най-важните условия за добра форма, качествено спортно представяне и следтренировъчно възстановяване е храната. Противно на много от очакванията, тя не е особено обемна като количество, за сметка на това обаче, винаги се стараем да ядем най-качественото, с което можем да се сдобием в даденият момент. В менюто на Слави отсъстват т.нар. „джънк фуудс” (боклучави храни), простите въглехидрати са в умерени количества и в определени моменти, за сметка на качествените мазнини, суровите храни, яйцата и (когато има на разположение) чисто месо. Голям дял от порциите се заемат от суперхрани и билки.

    5.  Мотивация
Разбира се зад всяка постигната цел стои голяма доза мотивация. На Слави никога не му е липсвала такава, независимо дали тренира за републиканското първенство по лека атлетика или участва в тренировки на открито, организирани от ентусиасти. Не само това, но той винаги успява да зарази със своя ентусиазъм и останалите около него и да ги мотивира да направят нещо добро за себе си. 

6. Постоянство
Последно по ред, но не и по значение е постоянството. „Рим не е  бил построен за един ден”, гласи поговорката, която е валидна тук. Постигането на добри резултати не е крайна цел, а процес отнемащ дълги години усилен труд. Разбира се, можете да постигнете прилична форма от есента до лятото, но тя ще трае точно толкова, колкото усилия сте вложили.
аключение бих желала да призова да не се впускате през глава в първата готова програма, суплементарен или хранителен режим, които Ви обещават бърз успех, а да приложите индивидуален подход, тъй като всички сме различни и всички имаме различни цели, различни възможности и потенциал, и ако не знаете как да подходите, доверете се на хора, които имат и личния опит, и опит с други хора като Вас.

Ако желаете да направите поръчка от bb-team магазина , можете да използвате нашият код за до 5 % намаление на стоки и добавки GRACE, като го въведете в полето за промо код в количката си.

Пожелавам на Слави да даде 100% от себе си (и съм сигурна че ще го направи, защото го прави всеки ден) на предстоящото републиканско първенство по лека атлетика, в дисциплината 100м спринт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар