сряда, 22 май 2013 г.

Защо ни е „отворен таз”

Публикувано от
Маргарита Манева



Ако сте посещавали час по йога, най-вероятно дори споменаването на „тазоотварящи” упражнения и пози предизвиква у вас болка . Колкото и неприятни асоциации да предизвикват те в съзнанието ви, тялото ни всъщност изпитва необходимост да извършва тези движения, и след изпълнението им се усеща лекота и подвижност.
За да разберем как и защо изпитваме болка при отваряне на таза, нека първо се спрем на това какво причинява напрежението там.
Една голяма част от съвременните хора на Западния свят прекарват по-голямата част от деня седнали на стол. В тази позиция дължината ма мускулите по предната част на таза и бедрото са със скъсена дължина, а именно: psoas, rectus femoris, sartorius. От друга страна държим в напрежение ротаторите на бедрото: piriformis, obturatot internus,  gamellus, gluteus minimus.
В резултат на това тазовата област остава скована и болезнена при по-дълбоки движения.
Когато разтягаме (или отвряме) мускул, ние раздалечаваме залавните му места едно от друго. Това е лесно да се забележи при хип флексора (psoas), който се залавя за предната част на гръбнака и преминавайки през тазовата област, се залавя за главата на бедрената кост. При флексия (навеждане напред) от таза, дължината му намалява, при екстензия (наклон назад), се  удължава. Следвайки разположението и ориентацията на останалите мускули на таза, и анализирайки усещанията в тях, бихме могли да подберем подходящите упражнения за освобождаване на напрежението в тях и да подобрим гъвкавостта в цялата тазова област.
Къде намира приложение отварянето на таза?
Повече от ясно е, че гъвкавият таз е предимство при заниманията с йога – най-много това проличава при шпагати и всичките им варианти, лотос, баланси на ръце и др.
Доста хора са на мнение, че при тренировки за сила и издръжливост гъвкавостта не е необходима, дори в някои случаи е противопоказна. Това далеч не е така. Изброявам една малка част от движенията, чиято техника,  работни килограми и ефективност значително биха се подобрили при оптимална мобилност на таза: клек (във всички варианти), мъртва тяга, изхвърляне, тръстър, суинг, бърпи, напади, спринтово бягане, бягане с препятствия, както и още редица други.
Как безопасно да огъвкавим таза?
Важно условие при работата за гъвкавост на таза е познаването на анатомията на тази част от тялото, осъзнаване на извършваните движения и анализиране на усещанията, които те предизвикват.
Тъй като тазобедрената става е сглобка с голям обхват на движение при ротация, при тазоотварящи упражнения винаги трябва да съблюдаваме ъгъла, под който се опитваме да работим и дали той ни позволява оптимално движение. В някои случаи, лека ротация на ставата би оптимизирала движението, в други случаи това би компрометирало безопасността ни. Добре е също да следим мускулните усещания и винаги да сме в състояние да контролираме движението и да го върнем с една идея назад при наличие на болезнени усещания. При липса на достатъчна гъвкавост да избягваме динамични и балистични движения на таза, както и такива против гравитационните сили.
Никога не трябва да забравяме, че работата за гъвкавост изисква постоянни и целенасочени усилия и изключително много време.

За консултации, идеи и препоръки, можете да ни намерите тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар