вторник, 14 май 2013 г.

Елементите на здравето 1: Силиций

Публикувано от
Маргарита Манева



 Силиция (или силикона) e химичен елемент с атомен номер 14, и въпреки че е един от най-разпространените елементи във Вселената, той изключаително рядко се среща в чист вид.
За да обясним неговите положителни свойства, първо ще се спрем на понятието „биологична трансмутация”.  Чрез редица експерименти пръв доказва факта за съществуването на този феномен номинирания за Нобелова награда и революционер в областта на биологията и минералите, френският професор Луи Кервран. Биологичната трансмутация е способността на тялото да преобразува един елемент в друг, например органичния силиций и магнезия трансмутират в калций, калия – в натрий, мангана – в желязо и т.н. Идеята, че минералите могат да преминават от един в друг се определя с термина „алхимия”. Алхимичните трансформации не могат да се отнесат нито към химията, нито към ядрената физика. Може би именно поради този факт, съвременната наука се отнася с голяма доза предубеждения към тази теория. Един от законите на Лавоазие гласи, че простите вещества остават атомно стабилни, освен в условия на радиация. Освен това Лавоазие твърди, че нищо не е загубено или създадено, само преминава от едно състояние в друго. Това, колкото и вярно да е в неорганичната химия, в биохимията не е съвсем така. Без да се ангажираме да променяме убежденията на когото и да било, ще се опрем на новите открития, на които се базира напредъкът в науката, както и на резултати, вместо на теории.
И така – как работи за нас силиция?
Той присъства в кръвоносните ни съдове, кости, хрущяли, коса, сухожилия, бели дробове, лимфни възли, мускули, нокти, кожа, зъби…
Силиция, в качеството си на изолатор, поддържа температурата на кръвта ни стабилна и помага за поддържане на еластичността на артериалните стени.
В костите той се намира в областите на активен растеж.
Храните богати на силиций са добро средство за поддържане и увеличаване на костната плътност, и в този смисъл би следвало да се употребяват приоритетно от хора изложени на риск или страдащи от намалена такава, също и от деца за формирането на здрави зъби и венци. Силиция предпазва от зъбите от кариеси, предпазва от кървящи венци и парадонтоза.
Той е „йога-минерал”. Здравата мускулна тъкан съдържа поне 2% силиций, поддържащ тяхната разтегливост и еластичност.
Съединителната тъкан се състои от колаген, еластин и полизахариди. Всички тези молекули приютяват силиций в големи количества и поддържат еластичността на кожата и сухожилията. Най-високо е съдържанието на елемента в косата и никтите.
Изследване показва, че както вътрешния прием, така и външната употреба на силицийподобрява състоянието на кожата, косата и ноктите.
Определящо за младия вид е съотношението силиций-калций в тялото. При раждането, в организма преобладава силиция, за сметка на калция. С напредване на възрастта, това съотношение се променя в полза на калция.
След кислорода, силиция е следващия най-често срещан на планетата Земя елемент. Появява се под формата на силициев оксид в пясъка и кварца, и под формата на силикати в някои минерали.
В растителното царство се среща само в някои храни, а именно – млади бамбукови връхчета, хвощ, коприва, конопени листа, овес, алфалфа, репички, майоран, репей, краставици (само в кората), камби (отново само в кората), домати (в люспата), черен оман.
Добре се комбинира с витамин С от естествени източници.

По материали от ”Eating for beauty”, D. Wolfe

Ако желаете да направите поръчка от bb-team магазина, можете да използвате нашият код за до 5 % намаление на стоки и добавки GRACE, като го въведете в полето за промо код в количката си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар